Hasankeyf'e baraj tehdidi

Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi için hazırlanan çevre etki değerleme raporu gün yüzüne çıktı.

Bin 500 safyalık İngilizce raporu inceleyen çevreciler raporu yetersiz buldu.
 
Jeologlar da yapımı için 2 milyar dolar harcanacak Ilısu'dan elde edilecek elektiriğin Karakaya ve Atatürk barajlarından daha pahalı olacağına dikkat çekti.
 
Bilim adamları ise projeye hem ekonomik açıdan hem de çevre açısından karşı çıktı.
 
12 bin yıllık tarih
 
Önümüzdeki ay Ilısu Barajı'nın temeli atılacak ve baraj başta 12 bin yıllık Hasankeyf olmak üzere 200'ü aşkın yerleşim yerini ve höyüğü sular altında bırakacak.
 
Baraj yapıldığında büyükkız kuşu, alaca yalı çapkını, kızıl akbaba, küçük ebabil, küçük kerkenez  ve yarasalar gibi kuşlar türleri ile çizgili sırtlan ve Fırat kaplumbağası da yok olacak.
 
Barajın 2013 yılında tamamlanması ve Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılaması hedefleniyor.
 
Baydemir'e göre Hasankeyf'in taşınması mümkün değil
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 12 bin yıllık antik kent Hasankeyf'in taşınmasının mümkün olmadığını söyledi. 
 
Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin öncülüğünde kurulan 'Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nce düzenlenen 'Hasankeyf'i Yaşatalım' sempozyumunun sonuç bildirgesi yayımlandı. 
 
Sonuç bildirisini okuyan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,  Baydemir, Hasankeyf'in, 1978 yılından bu yana birinci derece arkeolojik SİT alanı olduğunu, tarihsel ve kültürel miras alanı olmasının yanı sıra bir 'doğal anıt' niteliği taşıdığını vurguladı.
 
Baydemir, yasa gereği burada yapılacak müdahalelerin, ancak ilgili resmi kurul olan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayından geçerek gerçekleştirilebileceğini ve Hasankeyf'e yapılacak müdahaleler konusunda da şu ana kadar bu kurula hiçbir başvuru yapılmadığını belirtti.
 
Baydemir, alan güvenliğinin sağlanamaması ve ihalelerin yapılamaması nedeniyle restorasyon çalışmalarında ilerleme olmadığını da anlattı:
 
''Hasankeyf'in üzerinde kurulu olduğu jeolojik birim, kaya ortamı gözenekli bir kayadan oluşmaktadır. Kolay kazılır özelliğe sahiptir. 12 bin yıllık antik kent Hasankeyf'in taşınması mümkün değildir.
 
Hasankeyf'in sular altında kalması halinde ise su düzeyi alçalıp yükseldiğinde, kayayı oluşturan karbonat kırıntıları ve çimentosu kolayca suda çözülecektir. 
 
Bu nedenle, Hasankeyf su altında kaldıktan sonra bir daha kurtulması olanaksızdır.
 
Ilısu Baraj gölü, 6 bin hektar tarım yapılabilen alanı su altında bırakacaktır. Cizre Barajı yapılıp Cizre Baraj gölü de oluştuğunda sulanabilecek alandan daha büyük bir tarım alanı su altında kalıp elden çıkacaktır.
 
Dicle'nin aşağı ovalara taşıdığı, tarımsal toprağı besleyen malzeme barajlarda tutulacağı içinorta ve uzun dönemde tarım toprakları yoksullaşacaktır. Barajdan gelecek suyla sulanacak tarım alanları, bu uygulamadan sonra tuzlanacaktır.'' 
 
İsviçre hükümetini ikna etme çalışması 
 
'Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi' de konsorsiyuma 2 milyar dolarlık kredi garantisi verecek İsviçre hükümetini ikna etmek için çalışıyor.
 
Girişim, düzenlediği sempozyumla İsviçre'yi ikna edecek ve baraj inşatını durduracak ortak tavır belirlemeye çalıştı.
 
'Hasankeyf'i Yaşama' sempozyumunda biraraya gelen uzmanlar, birinci derece sit alanı Hasankeyf'in taşınması ya da sular altında bırakılmasının Koruma Kurulu'nun onayı olmadan yapılamayacağına dikkat çekti.
 
Tarih Vakfı Başkanı Orhan Silier ise inşaatı durdurmanın çok da kolay olmayacağını söyledi.
 
Yıllardır baraj korkusuyla yaşadıklarına dile getiren ve Hasankeyf'e artık psikolog isteyen Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise henüz geç kalınmadığına dikkat çekti.
 
Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Hasankeyf'e destek vermek amacıyla İstanbul'dan yola çıkan 'Hasankeyf'e Sadakat Treni' 29 ağustosta Batman'a ulaşmış ve etkinliğe 330 kişi katılmıştı.


Kaynak: http://www.cnnturk.com
21 Şubat, 2006