Hasankeyf ile ilgili genel bilgiler

COĞRAFYA

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Batman ilinin, kuzey ve kuzeydoğusu yüksek, sarp ve dağlık olup güneyi ise dağlık ve engebelidir. Dicle nehri batıdan doğuya akarak il topraklarının içinden geçer. Batman çayı, Batman-Diyarbakır il sınırını çizerek Dicle nehri ile birleşir. 4000'i aşkın mağaranın bulunduğu bu bölge dünyada benzeri az bulunan bir doğa harikasıdır. Batman'da karasal iklim hüküm sürmektedir. Bölgede yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. 

Batman ili 41 derece 10 dakika ve 41 derece 40 dakika doğu boylamları ile 38 derece 40 dakika ve 37 derece 50 dakika kuzey enlemleri arasında yer alır.

RAKIMI: 550 M.

BATMAN'IN KOMŞULARI: Kuzeyde Muş - batıda Diyarbakır - doğuda Bitlis ve Siirt - güneyde Mardin

YÜZEY ŞEKİLLERİ: İlimizin kuzey ve kuzeydoğusu yüksek sarp ve dağlık olup güneyi ise dağlık ve engebelidir.

DAĞLARI: Sason Dağları ( Aydınlık Dağları ) : 2500 m. Meleto 2967m. Kuşaklı Dağı 1947m Avcı Dağı 2121m. Meydanok Tepesi 2042m. Kortepe 2082m. Raman Dağı 1288m.

AKARSULAR VE GÖLLER: Dicle Nehri, Batman, Sason, Garzan ve Pisiyar çayları ilimizin sınırları içinde geçmekte olan önemli akarsulardır. Sason ve Sorkan çayları Batman Çayına; Kozluk'un kuzeyindeki Aydınlık dağlarından doğan Pisiyar Çayı ve diğer küçük dereler Garzan Çayını oluştururlar. Kulp Çayı Sorkan ve Sason Çayları Batman Çayını oluştururlar. Batman ve Garzan çayları Dicle'ye dökülürler. Ayrıca Gercüş yöresinde Gürbüz ve Aydınlı Dereleri Dicle'ye dökülürler.

Batman Çayı: Batman ile Diyarbakır arasında doğal bir sınır çizer ve 115 Km.lık kısmı Batman il sınırı içinde akar.

Dicle Nehri: Dicle Nehri batıdan doğuya doğru akarak Batman Çayı ile birleştiği yerde Diyarbakır il sınırını bittikten sonra Batman il sınırları içinde akmağa devam eder.

Garzan Çayı: Batman - Siirt illeri arasında doğal sınır çizer. Garzan Çayı, Kozluk ilçesinin kuzeyindeki Aydınlık Dağlarından doğan Pisiyar çayı ve diğer küçük derelerden oluşur. İlimiz sınırları içindeki mesafesi yaklaşık 60 km. olup, Beşiri ilçesi doğusunda Dicle Nehri ile birleşir.

GÖLETLER: İlimiz sınırları içinde Gercüş - Kırkat Göleti ile Kozluk Ceffan Göleti bulunmaktadır. Gercüş - Kırkat Göleti 1984 yılında DSİ tarafından yapılmış olup sulama amaçlıdır Kozluk Ceffan Göleti elektrik amaçlı yapılmıştır..

İKLİMİ: Karasal İklim.

İdari  Durum ve İlçe Statüsünü Kazanması

1926 yılında Mardin İline bağlı Gercüş İlçesinin kurulmasıyla birlikte Hasankeyf bu İlçeye bağlı bir bucak merkezi iken, 18 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı Kanunla Batman’ın İl olmasıyla birlikte Hasankeyf İlçe statüsü kazanmıştır.  İlçenin toplam Nüfusu 7.464 kişi olup, İlçe merkezinde 3.655 kişi, köylerde ise  3.809 kişi yaşamaktadır İlçenin 18 köyü ve 7 mezrası bulunmaktadır.


Ekonomik-Sosyal Durum

İlçe halkı 1974 yılına kadar kale başındaki yerleşim birimlerinde ve mağaralarda iskan etmiştir. 1974 yılında Afet evleri olarak bilinen 245 adet sosyal konut yapılmış olup, halk bu konutlara yerleştirilmiştir.  İlçe merkez ve köylerinde halk, geleneklerine bağlıdır. Ev işlerinde kadınlar, ticaret, ziraat ve diğer sahalarda erkekler faaliyet göstermektedir. İlçe merkezinde vatandaşın bir kısmı ticaret ve ziraatla diğer bir kısmı nakliyecilik ve Dicle nehri yatağındaki kum işçiliği yoluyla geçimini temin etmektedir. İlçe Batman- Şırnak  ve Batman-Mardin karayolu üzerinde bulunduğu için çok miktarda terzi, market ve lokanta faaliyet göstermektedir.

El sanatları alanında sadece dokumacılık mevcut olup, küçük çapta balıkçılık yapan vatandaşlar mevcuttur. İşsizlik çok yaygın olduğu için genelde halkın gelir düzeyi düşük olup, ticaret gerilemiş halkın büyük bir kısmı Batman İl merkeziyle, Akdeniz kıyısındaki şehirlere göç etmişlerdir.

Nasıl Gidilir?

Karayolu : Türkiye'nin her yerinden otobüs seferi ile ulaşmak mümkündür.

Batman Ankara arası: 1012 kilometre
Batman İstanbul arası: 1465 kilometre
Batman İzmir arası: 1520 kilometre

Ulaşım :
Batman’dan Devlet Demir Yolları, Karayolları ve Havayollarıyla Türkiye'nin her yerine tren, otobüs ve uçak ile ulaşmak mümkündür. Batman' dan Ankara ve İstanbul’a direkt İzmir'e ise aktarmalı olarak havayolu seferleri yapılmaktadır.

Havaalanı Tel :
(+90-488) 213 91 49

T.H.Y. Bilet ve Rezervasyon Bürosu:
(0488) 214 44 44 – 212 55 66
ONUR Hava Yolları Bürosu: (0488) 214 08 55
PEGASUS Hava Yolları: (0488) 213 98 46

Devlet Demir Yolları Gar Müdürlüğü:
(0488) 213 27 70

Otobüs Firmaları:

Öz Batmanlılar: ( 0488 ) 213 88 14
Can Batmanlılar: ( 0488 ) 214 61 61
Has Batman: ( 0488 ) 213 13 81
Lüks Batman: ( 0488 ) 214 98 18
Batman Petrol: ( 0488 ) 213 59 85
Otogar: ( 0488 ) 212 26 31

Turizm

Tarih ve doğanın kesiştiği, medeniyetlerin odak noktasında önemli bir tarih ve kültür potansiyeline sahip Hasankeyf’ te  ortaçağ havasını teneffüs etmek mümkündür.

Hasankeyf İlçesi özellikle hafta sonları yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır.Yerli ve yabancı turistler Dicle nehri kenarında kurulan çardak tipi lokantalarda yemek yemekte, mağaralarda bulunan Yolgeçen Hanı gibi  tesislerde dinlenme imkanı bulmaktadırlar.

İlçede 20 yataklı  Motel ve 12 yataklı Öğretmen   Evi bulunmaktadır.
(Öğretmen Evi tlf: 0 488 381 27 20)

Hasankeyf'e ulaşım

Hasankeyf , Batman-Midyat karayolu üzerinde yer aldığından önemli bir geçiş noktasında yer almaktadır. 35 km uzaklıktaki Batman’dan ulaşmak mümkün olduğu gibi, bir başka tarih hazinesi olan Mardin’den Midyat’a, oradan da Hasankeyf’e ulaşılabilmektedir. Hasankeyf’in Mardin’e uzaklığı 120, Midyat’a uzaklığı ise 50 km.dir.

Hasankeyf’e en yakın havaalanı Batman’da bulunmaktadır. Bölgenin önemli bir ulaşım noktası olan Diyarbakır havaalanı da Hasankeyf’e 135 km. mesafededir. Ayrıca Mardin’de de havaalanı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Batman’a demiryolları ile Türkiye’nin her yerinden de ulaşmak mümkündür.

Hasankeyf'te konaklama

Sabah ve akşamüzeri güneşi fotoğraf çekimi açısından özellikle uygun olduğundan Hasankeyf’te  fotograf çekmek isterseniz,  geceyi burada geçirmeniz önerilir. Hasankeyf Motel’de (0488 381 2005) kalınabilecek sade odalar vardır. Motel, Atatürk köprüsünün doğu ayağına o kadar yakındır ki köprüden kamyonlar geçerken zemin sarsılmaktadır. Hizmetin sınırlı olduğu motelde banyo ve tuvalet ortak kullanımlıdır. Moteli işleten aile misafirperverdir ve İngilizce konuşabilmektedir. Otelin karşı tarafında tepede küçük bir öğretmenevi de bulunmaktadır (0488 381 27 20). Burada kalmak isteyenler için en uygun zaman öğretmenlerin tatilde olduğu yaz ayları ve hafta sonlarıdır. Yine yaz aylarında nehir kenarındaki lokantaları deneyebilirsiniz. Bu lokantalarda yazın gece açıkta uyumak isterseniz küçük bir ücret karşılığı taht da kiralayabilirsiniz. Dicle kenarında, bir yanda akan suyun sesi ve serinliği, üstünüzde ise yıldızlarla bir gece geçirmek çok hoş bir deneyim olabilir. Bir diğer alternatif de Batman veya Midyat’ta kalıp Hasankeyf’e günübirlik ziyaret etmektir.

Hasankeyf’e ve bölgeye turistik amaçlı gelenler toplam 1200 yatak kapasiteye sahip Batman il merkezinde konaklayabilmektedirler. Her kesimin ihtiyaçlarına cevap veren oteller gelen misafirlere hizmet vermektedir. 

Nerede yemek yenir?

Bahar sonunda ve yaz aylarında Dicle kıyılarındaki tahtlı lokantalar açılır. Bu tahtlarda otururken bir yandan ayaklarınızı Dicle sularında dinlendirirken diğer yandan ızgara Dicle balığı ve diğer et yemeklerini tadabilirsiniz. Yolgeçen Hanı (0488 381 2287) gibi mağaraların içindeki halı, kilim ve eski ahşap mobilya döşeli kafeler de iyi birer tercih olabilir.  Buraları, güneş battıktan sonra biraz içki ve yerel Kürt yemekleriyle rağbet gören yerlerdir. Bunların dışında, ilçenin ana caddesinde birkaç lokanta vardır. Bunlardan Antik Kent sabahları güzel çorba çıkarmakta, günün diğer zamanlarında da yemek çeşitleri sunmaktadır.

Benim bizzat yemeklerini yediğim bir lokanta da, Hasankeyf'e giriş yaptıktan sonra, Kale'ye giden yolun hemen başında sağda yer alan "Elit, Izgara-Pide ve Künefe Salonu"dur. Dicle nehrine bakan bir büyük açık bölümün de bulunduğu lokantanın özellikle pideleri çok lezzetli. Kebaplarda kullandıkları etler de çok taze ve lezzetli. Lokanta temizliğiyle de dikkatimi çekti. Tavsiye ederim...

Elit'in web sitesi:
http://www.hasankeyfelit.com

Yine Hasankeyf'e girişte sola ayrılan yolda yer alan Has Bahçe park ve restaurantı da oturulup yemek yenilebilecek bir yer. Çok geniş bir alana kurulan parkın içinde havuzlar ve havuzlarda yetiştirilen alabalıklar var. Canlı alabalık yemek ve dinlenmek  için ideal bir adres...

Batman ve Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali

Eylül sonu ve Ekim başlarındaki 5 günlük Batman ve Hasankeyf Kültür ve Sanat Festivali sırasında Batman ve Hasankeyf konser, sergi izlemek, baraj yapımının bölge üzerindeki etkilerini konu alan açık tartışma ve konferanslara katılmak üzere gelenlerle dolup taşmaktadır. Bu festival aynı zamanda bölge halkıyla temas kurmak ve görüş alışverişinde bulunmak isteyen çok sayıda çevre aktivisti ve kampanyacı için de fırsat oluşturmaktadır. Yerli ve yabancı ünlü müzisyenler, aktörler ve çevre dostları da Festivale katılanlar arasındadır. Festivalin son gününde halk, buraya gelen milletvekilleri, Belediye Başkanları, kültür ve sanat alanının önemli simaları ile birlikte Hasankeyf’e doğru barışçı bir gösteri yürüyüşü gerçekleştirmekte ve geceyi burada geçirmektedir. Bütün gece süren canlı müzik akşamüzeri başlamakta, festival katılımcıları sıcak havada Dicle kenarında serinlerken kebaplarının ve soğuk içeceklerinin keyfini çıkarmaktadır.