Sadakat Treni

Derya Sazak

Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'yla ilgili uluslararası kredinin bulunduğuna ilişkin haberler üzerine çevreci kuruluşlar ayağa kalktı.

Atlas dergisi ve Doğa Derneği'nin organize ettiği 'Hasankeyf'e Sadakat Treni' 29 Ağustos'ta Haydarpaşa'dan Batman'a hareket ediyor.

Binlerce yıllık tarihi yerleşimi sular altında bırakacak olan projeye karşı sivil toplum gönüllüleri son kez uyarıda bulunacaklar. Batman'ın DTP'li Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da 'ölüm orucu'na başlıyor.

Öte yandan Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınmasıyla ilgili düşüncenin hayata geçirilmesi de zorlaştı.

Karar, önümüzdeki hafta bölgeye gidecek, çoğu İTÜ öğretim üyelerinden oluşan 10 kişilik Bilimsel Danışma Kurulu'nun hazırlayacağı rapora göre, Diyarbakır Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verilecek.

Hasankeyf Kazıları Başkanı Prof. Abdülselam Uluçam'ın uyarısı yer aldı medyada:
"Bilimsel kurul bana fikrimi sorarsa, onlara hiçbir eserin taşınamayacağını söyleyeceğim. Çünkü hangisine el atsanız elinizde kalır."

Dicle üzerinde kurulu Hasankeyf, Artuklular'a başkentlik yapmış. Mağaralardaki medeniyetin izleri binlerce yıl öncesine gidiyor.

Ilısu projesini Hasankeyf'i kurtaracak şekilde gözden geçirmeye DSİ direndi. Danıştay'dan iptal kararı çıktı. Dış kredi bulmakta zorlandı hükümetler. Son olarak Avusturya öncülüğünde bir konsorsiyumun 1.3 milyar euro'ya ulaşan krediyi sağladığı bildiriliyor.

Türkiye bu yıl tarihinin en büyük kuraklığını yaşarken, nehirler ve göllerden sonra barajlardaki suların da tükenmesiyle doğal dengeyi bozmanın ne denli büyük bir felakete yol açtığı görüldü. Nehir yataklarını değiştirmenin, gölleri kurutmanın maliyetini gelecekte çok daha ağır ödeyeceğiz. Kuraklığı açlık ve yoksulluk izleyecek.
Ilısu Barajı gövde büyüklüğü yönünden ikinci, üreteceği enerji açısından Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olacakmış! Ancak barajların da ömrü var; ve günümüzde kuruyan su havzaları nedeniyle pek çok baraj gölü korkunç bir 'meteor çukuru'na döndü.

Hasankeyf konusunda sadece tarihçiler değil çevreciler de kaygılı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (www-Türkiye) tarafından gerçekleştirilen, GAP Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi kapsamında 30 önemli doğal yaşam alanı ilan edilen ve birinci derece sit alanı olan Hasankeyf ile Dicle Vadisi, Ilısu Barajı'nın tehdidi altında.

'Hasankeyf'e Sadakat Treni' 29 Ağustos'ta kalkıyor.

Küresel felaket çanları çalarken Hasankeyf son durak!

Milliyet Gazetesi,
26 Ağustos2007, Pazar

dsazak@milliyet.com.tr