'Hasankeyf Kurtulacak’ Müjdesi
Bölgede Sevinçle Karşılandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ilısu Barajı inşası ile sular altında kalacak Hasankeyf’in kurtulması için çabaların sürdüğü projenin de yakında açıklanacağını söylemesi Batman’da sevinçle karşılandı. Erdoğan’ın müjdesi, binlerce yıllık tarihin geleceğe ulaşmasını sağlayacak.

Hasankeyf Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Arslan, Başbakan Erdoğan’ın açıklayacağı kurtarma projesiyle ilgili bilgi verdi.

Arslan, projenin iki yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer’in başkanlığında hazırlandığını belirtti. Yaklaşık 10 yıldır Hasankeyf’in kurtarılması için mücadele verdiklerini söyleyen Arslan, projeyle ilgili olarak şöyle konuştu. “Ilısu Baraj kotu 510 metreden 475 metreye düşürüldüğünde bölge su havzası dışında kalacak ve tarihî doku zarar görmeden kurtulacak. Toplam 35 metrelik bir kot düşümü gerçekleşecek. Ancak yılık 3,8 milyon kilovat olarak planlanan enerji üretimi 3,2 milyon kilovata inecek. Yaklaşık 600 bin kilovat enerji kaybı da turizm gelirleri ile telafi edilecek.” dedi. Arslan projenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunulduğunu ve olumlu karşılandığını söyledi. Aynı proje Devlet Su İşleri’ne de iletildi.

Hasankeyf turizme açılacak

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Başbakan’ın müjdesinin Hasankeyf’te büyük bir sevinçle karşılandığını ifade etti. Kusen, “Hasankeyf’in kurtulması için yaptığımız çabalar hep kuşku ile karşılandı. Devletin projesine karşı çıkılıyormuş gibi lanse edildi. Ancak Başbakan’ın son açıklaması Hasankeyf için ümit kaynağı oldu.” dedi.

Baraj yapımına karşı olmadıklarını kaydeden Kusen, baraj kotunun düşürülmesi ile ortaya çıkacak enerji kaybının turizm gelirleri ile telafi edileceğini söyledi. Yıllardır bitkisel hayat yaşayan bölgenin bu projeye destek verilmesi ile canlanacağını anlatan Kusen, “Son bir yılda Hasankeyf’i 250 bin yerli yabancı turist ziyaret etti. Enerji Bakanı’nın yaptığı bir açıklamada artık devasa barajlar yerine küçük küçük barajların yapılması dile getirilmişti.” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan önceki gün Batman’da yaptığı açıklamada: “Buradan dört medeniyet geçti. Bu medeniyetleri sular altında bırakamayız. DSİ’nin de Hasankeyf’i kurtarma projesi var. Yakında açıklanacak. Amacımız, Hasankeyf’i dünya turizminin hizmetine sunmak.” ifadesini kullanmıştı.

Açık hava müzesi

Bu proje binlerce yıllık tarihi, baraj sularına kurban gidecek olan Hasankeyf için umut ışığı oldu. Yalnız Türkiye değil dünya çapında kampanya yürütülen Hasankeyf Anadolu’da, ortaçağa ait bütünlüğünü koruyabilen tek kent. Doğu ve Batı medeniyetlerinin geçiş noktası olan Hasankeyf, Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Artuklu, Eyyubi ve Osmanlılara ev sahipliği yaptı. Antik dönemden ortaçağın muhteşem yapılarına kadar hepsini gördü. Medreseleri, rasathane, darüşşifa ve diğer eğitim kurumlarıyla bölgenin ilim ve kültür merkezi oldu. Anadolu’da ortaçağa ait bütünlüğünü bugüne kadar koruyabildi. Hasankeyf’in tarihçesi ulaşılabilen bulgulara göre geçmişi en az geç Asur ve Urartu (M.Ö. 9–8 yy.) dönemine kadar uzanıyor. Uzmanlar, yapılacak araştırmalarla Hasankeyf tarihinin daha eski medeniyetlere ulaşacağını öngörüyor. Kültür Bakanlığı 1981 yılında Hasankeyf’i 1. derecede SİT alanı ilan etti.

Hasankeyf’i kurtaracak alternatif projeler:

1. Ilısu Barajı su kotu 515 metreden 475 metreye düşürülerek Hasankeyf su havzası dışında bırakılabilir.

2. Güneşin dünyada en çok görüldüğü coğrafyada olduğumuza göre güneş enerjisi üretim projeleri gerçekleştirilebilir.

3. Ilısu Barajı yerine aynı mıntıkada 3 ayrı baraj inşa edilebilir.

4. Batman’daki rafineri stokları şu anda fuel–oil ile dolmuş bulunmaktadır. Fuel–oil ile çalışacak enerji santralı kurulabilir.

5. Ülkemizde üretilen enerjinin büyük bölümü şebekelerde ve kaçak elektrik kullanımında kaybolmaktadır. Bunun önlenmesiyle Ilısu Barajı’ndan elde edilebilecek enerjinin iki misli kadar tasarruf sağlanabilir.

Zaman gazetesi
22 temmuz 2003