Kamulaştırma iptal edildi
Hasankeyf şimdilik kurtuldu

Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, UNESCO'nun '10 dünya mirası kriterinden 9'unu karşılayan' Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı projesini etkileyecek bir karar verdi. Antik kentteki kültür varlıklarının taşınacağı alanla ilgili kamulaştırmayı iptal eden mahkeme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın 'taşınma' işini aceleye getirdiğine hükmetti. Karar, baraj yapımını etkileyebilir.

12 bin yıllık geçmişiyle bir kültür hazinesi olan Hasankeyf'in sular altında kalmasına yol açacak Ilısu Barajı ile ilgili mahkeme kritik bir karar verdi. 6 bin mağara ile 300'e yakın kilise, cami ve medreseyi barındıran antik kentteki kamulaştırmalar durduruldu. Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, Hasankeyf'teki kültür varlıklarının taşınacağı alanla ilgili kamulaştırmayı iptal etti. Hâkim, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın 'taşınma' işini aceleye getirdiğine hükmetti. Yetkililere göre karar, baraj yapımını etkileyebilir.

Medlerden Osmanlılara 30'a yakın medeniyetin izlerini taşıyan Hasankeyf'i yok etme tehlikesi taşıdığı için çevrecilerin tepki gösterdiği Ilısu Barajı'nın yapımı mahkemeye takıldı. Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi, kamulaştırılan alanın sahipleri adına avukat Serkan Ramanlı'nın yaptığı müracaatı karara bağladı. Mahkeme başkanı, tarihsel değer haiz taşınmaz kültür varlıklarının başka bir yere nakli konusunda Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Yüksek Kurulu'ndan alınmış bir karar bulunmadığını vurguladı. Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali projesinden etkilenmesi nedeniyle Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi ve kültürel varlıkların taşınacağı alanın kamulaştırılma işlemini iptal etti.

Kararı yerinde bulan Batman Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Emin Bulut, Hasankeyf'e kamulaştırma gözü ile bakmamak gerektiğini belirtti. Ilısu Barajı inşaatının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındığını hatırlatan Bulut, "Baraj yapımı, iki Kıbrıs Adası kadar toprağın sular altında kalması demektir. Mahkemenin kamulaştırmayı iptal etmesi bana göre baraj yapımını da etkileyebilir. Tarihi varlıkları yerinde korumak adına bundan sonra hükümet önemli kararlar alabilir." dedi.

Mahkeme kararından sonra hükümetin Hasankeyf'in tarihi değerlerini taşıyarak değil yerinde koruması gerektiğine dikkat çeken avukat Serkan Ramanlı da, "Baraj yapılacaksa da Hasankeyf'e zarar vermeyecek şekilde yapılmalı." diye konuştu. Bilim adamları ise hükümetin, Hasankeyf'in taşınmazları konusunda farklı bir çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyor.

Gazeteler,
14 şubat 2010