Uluslararası Hasankeyf sempozyumu sona erdi

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Koordinatörü Diren Özkan, Ilısu Barajı'nın yapımıyla birlikte 289 sit alanındaki tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılmadan sulara gömüleceğine söyledi.

Batman Hasankeyf Kültür-Sanat Festivali kapsamında düzenlenen, Uluslararası Hasankeyf Sempozyumu'nda barajların çevresel boyutları, kültürel miras üzerindeki etkileri, enerji boyutu, göç sorunu, uluslararası boyutu ile siyasi yansımaları ele alındı.

Yılmaz Güney Sinema Salonu'nda Hasankeyf konulu sinevizyon gösterimiyle başlayan sempozyumun açılışında söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır'da yaptıkları güneş evinden söz ederek, alternatif enerji üretimine dikkat çekti. Güneş evlerinden elde edilen enerji ile ısı aydınlatma gibi birçok alanda yararlanıldığını ifade eden Baydemir, sıfır maliyetle enerji üreten güneş evlerinden Hasankeyf'te kurma önerisinde bulundu.

Barajlarla sosyo ekonomik gelişmeyi sağlamanın, kalkınmaya zemin hazırlamanın imkânı olmadığını savunan Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir kere daha ifade ediyoruz, yeni göç dalgaları istemiyoruz, bu aynı zamanda hükümete karşı bir çağrımızdır. Yeni gece kondular, gece kondulaşmayı hızlandıracak politikalar istemiyoruz. Sosyal patlamayı kaldıracak ne takatimiz, ne de sabrımız kaldı. Gelin Hasankeyf ilçemizde bir güneş evi açalım. Bu ülkeye, dünyaya başka yollarla enerji üretmenin mümkün olduğunu kanıtlayalım."

Konuşmasının ardından Baydemir'e Hasankeyf resimli tişört hediye edildi. Tişörtü giyen Baydemir Hasankeyf için içtikleri yemine sadık kalacaklarını belirtti.


289 SİT ALANI KAZILMADAN SULARA GÖMÜLECEK

Hasankeyf Yaşatma Girişi üyelerinin açılış konuşmalarından sonra sempozyumun birinci oturumunda baraj karşıtı ortak mücadeleler konusu ele alındı.

Allianoi Girişimi'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Munzur Koruma Kurulu'ndan Hasan Şen ve Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi Koordinatörü Diren Özkan, Ilısu Barajı'nın kültürel miras üzerindeki etkileri, enerji üretimi ve Türkiye'nin enerji sorunu gibi konulara değindi.

Diren Özkan, konuşmasında, neden baraja karşı olduklarına açıklık getirdi. Barajın yapılması ile resmi rakamlara göre 80 bin kişinin yerlerinden yurtlarından göç ederek metropollere göç edeceğine dikkat çeken Özkan, ayrıca 5 ili kapsayan bölgedeki yaklaşık 289 sit alanındaki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmadan sulara gömüleceğini iddia etti.

İkinci oturumda söz alan konuşmacılar, Ilısu Barajı'nın hukuksal, enerji, kültürel boyutu, göç ve göçün etkileri üzerinde konuştu.

Üçüncü oturumda yer alan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe, AP Milletvekili (Avrupa Parlamentosu) Feleknas Uca, AP Üyesi Andrea Baranes, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Ilısu Barajı'nın çevresel sorunu, uluslararası boyutu ve siyasi yansımaları konusunda konuştu.

4 ekim 2008
Batman Postası gazetesi


Uluslararası Hasankeyf Sempozyumu yapıldı

5. Batman Hasankeyf Kültür Sanat Festivali kapsamında düzenlenen Uluslararası Hasankeyf Sempozyumu Yılmaz Güney Sineması’nda yapıldı. Sempozyuma Avrupa Parlamentosu Üyesi Feleknas Uca, DTP Batman Milletvekili Ayla Akad Ata, DEP Eski Milletvekili Selim Sadak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ile çevre örgütleri temsilcileri ve çevre gönüllüleri katıldı.

Hasankeyf’in tarihini anlatan sinevizyon gösteriminin ardından açılış konuşmalarına geçildi. İHD Batman Şube Başkanı Ferhat Bayındır, ekonomi, tarih ve ekolojiye zarar vereceği için barajın yapılmasına karşı olduklarına değinerek, barajın siyasi amaçlarla yapılmak istendiğini söyledi. İnsan haklarına aykırı olan her türlü eylemin karşısında olduklarını söyleyen Bayındır “İnsanlarımızın hak ve hukukunu savunacak ve bu doğa tahribatına izin vermeyeceğiz” dedi.

ZORUNLU GÖÇ İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

Daha sonra konuşan Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan Hasankeyf’in sular altında kalmasıyla birlikte yeniden göç olayların yaşanacağına dikkat çekerek “Maalesef bildiğiniz gibi Batman, kadın intiharlarıyla hafızalarımıza kazındı. İntiharların nedenlerinden en önemlisi zorunlu göç. İnsanlarımız yeniden göçe maruz kaldığında intiharlar da kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in konuşmasından önce Diyarbakır Güneşevi’ni anlatan bir tanıtım filmi gösterildi. Baydemir konuşmasında yerel aktörlerin görüş ve önerileri dikkate alınmaksızın hazırlanan projenin durdurulması ve Hasankeyf’in sular altında kalmasını durdurmak amacıyla 2006 yılının başında “Hasankeyf’i Yaşatma Girişimini” oluşturduklarını belirtti.

Hem ulusal hem de uluslararası alanda yürüttükleri kampanyalarla, bir farkındalık yarattıklarına dikkat çeken Baydemir, çalışmalar sonucunda yeni oluşan konsorsiyumun Çevresel Etki Değerlendirme Raporu ile Yeniden Yerleşim Eylem Planı/Göç Raporunun hazırlanmasını sağladıklarını belirtti. Dünya Anıtlar Fonu’nun, 2007 yılı için hazırladığı tehlike altında olan 100 tarihi/kültürel miras arasına Hasankeyf’i aldığını kaydeden Baydemir, daha fazla güç birliği halinde çalışmak gerektiğine vurgu yaptı..

ENERJİ BATI İÇİN KULLANDIRILACAK

Osman Baydemir Ilısu Barajı Projesi ile Hasankeyf başta olmak üzere, Dicle vadisindeki yüzlerce arkeolojik sit alanları ve çok sayıda kültürel değerlerin su altında kalacağını söyledi. On binlerce insanın projeden doğrudan etkileneceğini, yerinden göç ettirilerek, kentlerde ekonomik, sosyal, mekânsal ve psikolojik sorunların artacağına dikkat çeken Baydemir şöyle konuştu: “GAP projesi kapsamında yapılan diğer baraj projelerinde de görüldüğü gibi, barajların bölgemizin ekonomik ve sosyal yaşamına olumlu bir etkisi beklenmemektedir. Öte yandan elde edilen enerji bölgenin kalkınması için değil, büyük oranda ülke ekonomisinin merkezleştiği batı bölgeleri için kullanılmaktadır. Türkiye’nin enerji açığı, sürdürülebilir olmayan ve bölgede tarihi/kültürel yıkıntılar bırakacak projelerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Ilısu Projesinin maliyeti olan miktar 1,2 Milyar Avro ile uzun vadeli çok daha fazla istihdam getirici yatırımlar mümkündür”

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI MÜMKÜN

Ilısu Barajı Projesi ile üretilmesi planlanan enerji kaynakları konusunda birden fazla alternatifin mevcut olduğunu ifade eden Baydemir, “Enerji hatlarının onarımı ile var olan yüksek enerji kaybının azaltılması önemli bir kaynak yaratacaktır. Daha da önemlisi, güneş, rüzgar ve jeotermal enerji gibi alternatif enerji kaynaklarının tamamı bölgemizde fazlasıyla mevcuttur.”dedi. 

Barajlarla sosyoekonomik kalkınmanın olmayacağını söyleyen Baydemir şunları konuştu: “ Kalkınma için başka araçlar var diyoruz: örneğin turizmi öneriyoruz. Yeni bir göç istemiyoruz artık. Yeni gecekondular, yeni yoksulluklar, yeni açlıklar, yeni sosyal patlamaları kaldıracak gücümüz, sabrımız yok artık. Başka projeler mümkün dedim. Biz Diyarbakır’da bunu başardık. Alternatif enerji kaynaklarının başında gelen Güneş Enerjisinin kullanımının mümkün olabileceğini göstermek, toplumumuzda bu konuda farkındalık yaratmak için, tüm enerji ihtiyacının güneşten karşılandığı Güneş Evini inşa ettik. Gelin hep birlikte Hasankeyf’e bir Güneş Evi inşa edelim. Sadece eleştirmediğimizi, alternatiflerimizin olduğunu yaparak gösterelim.”

diyarbakirgazetesi.com