Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Osman Baydemir, projeye çektiği Diyarbakır ve Hasankeyf fotoğraflarıyla destek veren sitemizin sahibi fotoğraf sanatçısı Mehmet Masum SÜER'e plaketini verirken.



Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Osman Baydemir, Proje Direktörü Kameel Ahmedy'e plaketini verirken.



Soldan sağa Kameel Ahmedy, Mehmet Masum Süer ve Semra Özbey.

Kitabın kapağını Mehmet Masum Süer'in, Diyarbakır Ulucamii'nin avlusunda çektiği bir fotograf süsledi. Süer'in, kitabın Diyarbakır ve Hasankeyf bölümlerinde de 40 kadar fotografı yer aldı.

Kapakta yer alan fotografı izlemek için lütfen tıklayınız.


‘Doğu ve Güneydoğu’ya Farklı Bir Bakış’

DİYARBAKIR- Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın desteğiyle, bölgenin 15 ilinde iki yıla yakın bir süre sürdürülen bir çalışmanın ürünü olan ‘Doğu ve Güneydoğu’ya Farklı Bir Bakış’ adlı gezi rehberi yayımlandı. Kitabın tanıtımı, 9. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen bir resepsiyonla yapıldı. Resepsiyonda, kitabın hazırlanmasında emeği geçenler arasında bulunan sitemizin sahibi fotograf sanatçısı Mehmet Masum Süer'e de plaket verildi. Süer'in bir fotografı, kitabın kapağını süslerken, Diyarbakır ve Hasankeyf bölümlerinde de 40 kadar fotografı yer aldı.

Gezi rehberi, bölgenin 15 il merkeziyle ilçelerinin tarihi, kültürel, doğal ve turistik değerlerinin tanıtımıyla ilgili olarak ilk defa bu kapsamda geniş çaplı bir yayını oluşturuyor. Bölgenin 15 ilinin ve ilçelerinin tarihi ve kültürel özellikleriyle detaylı olarak tanıtıldığı ve hazırlanmasında 50 kadar bilim adamı, tarih ve turizm uzmanı ve fotoğraf sanatçısının görev aldığı, kapsamlı tanıtım rehberi 676 sayfadan oluşuyor. Kitap Türkçe ve İngilizce dillerinde ayrı ayrı basıldı. Türkçe baskısında Kürtçe isim ve açıklamalar da yer aldı.  

Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda yapılan kokteyle; DTP Eş Genel Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, GABB’a üye belediyelerin başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Resepsiyonda Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından, kitabın hazırlanmasında emeği geçen Proje Koordinatörü Kameel Ahmedy, gazeteci, fotoğraf sanatçısı ve sitemizin sahibi Mehmet Masum Süer ile Kürt Enstitüsü’nden Semra Özbey’e teşekkür plaketi verdi.

Kent Üniversitesi’nden Proje Koordinatörü Kameel Ahmady proje hazırlık aşamasını ve projeyi hayata geçirirken nelerle karşılaştıklarını anlattı. Hazırlık aşamasında İngilizce ve Türkçe web sitesi hazırladıklarını, İngiltere’deki kütüphanelerde 16. yüzyılda Mezopotamya’da misyonerlik yapanların günlüklerinden faydalanıldığını ve toplanan bilgilerin her kentin yerel uzmanlarına gönderilerek, eksiklerin tamamlandığını söyledi.

Projede 8 tam zamanlı çalışan profesyonel kişinin yanı sıra 33 yardımcı elemanın çalıştığını söyleyen Ahmady “15 kent, 232 ilçe ve köy ziyaret edildi. 24 bin 300 km yol kat edildi. 5 bin fotoğraf çekildi. Yerel fotoğrafçılardan da fotoğraflar derlendi. Bu fotoğrafların 1300 adedi kullanıldı” dedi. Proje aşamasında gittikleri kentlerde çeşitli zorluklarla da karşılaştıklarını anlatan Ahmady “Çoğu yerde bizleri hazine avcısı ya da arayıcıları olarak tanımlayanlar oldu” dedi.

Kitabın içerik ve boyutu bakımından Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Ahmady, kitabın objektif ve şeffaf bilgiler içerdiğini, çok kültürlülükten ve çeşitli azınlıklardan bahsedildiğini söyledi. Bölgede turizmin gelişmesi için merkezi hükümetten yatırım yapılmadığını altını çizen Ahmady şunları söyledi: “Bölgede zengin bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyelin açığa çıkması için kalıcı bir barışçıl ortam gerekli. Yapılacak olan yatırımların adil bir biçimde dağıtılması gerekiyor.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir dinlerin ve dillerin beşiği, kutsal metinlerin toprakla, kültürle yoğrulup göğe yükseldiği Mezopotamya’nın yerleşik yaşamın da, üniversitenin de, barış antlaşmalarının öncüsü ve mimarı olduğunu söyledi. Baydemir “Elbette bu topraklar barışı da yaşatacak ve yayacaktır” dedi. Turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, farklı medeniyetleri, farklı kültürlerin bir araya gelmesinin barışın en büyük zemini olacağını söyleyen Baydemir şöyle konuştu: “Niye böyle bir rehber hazırladık? Meraklı gezgine sunabileceği onca zenginliğine rağmen, şimdiye kadar bölgemiz çoğunlukla popüler gezi literatürünün dışında bırakıldı veyahut bilgi yetersizliğinden dolayı hak ettiği yeri alamadı. Bütün bu coğrafyayı yakından bilen bizler, bu rehber kitap ile sadece ilgi çekici tarihi mekânlarımızı tanıtmayı değil, aynı zamanda geleneklerimizi, köklü kozmopolit kültürel yapımızı, zengin dil, inanç,doğa ve kültür mirasımızı da sizinle paylaşmayı arzuladık. Okuyucunun, bölgenin konuksever insanları ve eşsiz arkeolojik sit alanları, Fırat ve Dicle Nehirlerinin hayat verdiği Mezopotamya coğrafyası ve zaman zaman aynı sularla yok olma tehdidiyle karşı karşıya bırakılan zengin kültürel mirasımız hakkında da bilgi sahibi olmasını istedik. Diğer bir ifadeyle, bölgemizin bir diğer yüzüyle tanıştırmak istedik sizi.

Bölgeyi merak ediyorsanız, bu rehber ile heyecan verici bir yolculuğa çıkmaya hazırlanın. Pek çok uygarlığın gelip geçtiği ve iz bıraktığı bu topraklar, kadim tarihini, kimi zaman vakur kaleleriyle kimi zaman mütevazı bir ziyaret yeriyle anlatacaktır size. Onu dinlemeyi bilenlere kucak açar bu kadim topraklar. Konuğumuz olun, hiç şüpheniz olmasın bu topraklar en iyi şekilde ağırlayacaktır sizi. Belediyeler Birliği olarak, henüz potansiyeli tam olarak açığa çıkarılamamış bir sektör olan ve “bacasız sanayi” olarak anılan turizmi harekete geçirerek, bu rehber kitabın aynı zamanda Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin ekonomik açıdan kalkınmasına katkı sunmasını da umut ediyoruz.”

30.05.2009